9 سال قبل، چهار شنبه, 14 مرداد,1394
سندرم 2 سالگی
خانم یا آقای مستقل
در 2 سالگی کودک شما دیگر نوزاد نیست .می دود خودش غذا می خورد .هر روز کلمات جدیدی می گوید .و کارهای جدیدی انجام می دهد .ولی علیرغم این موارد او هنوز در بعضی موارد کودک است .کودک در این سن بسیار دوست داشتنیست ولی هنوز منطق درستی ندارد.او هنگام غذاخوردن ، به رختخواب رفتن و دستشویی کردن می خواهد مستقل باشد.کودک دو ساله نمی داند که واقعا چه می خواهد فقط می داند چیزی را که شما می خواهید نمی خواهد .او قبل از انجام هر کاری در حال مبارزه با والدین است بعضی اوقات پدر یا مادر یک کودک 2 ساله بودن بسیار سخت است .با اینکه برخی ازمتخصصان باور دارند که کودک ممکن است در این سن دچار سندرم 2 سالگی شود اما قرار نیست این سال ها سال های وحشتناکی باشند .این مرحله مرحله ایست که کودک از نوزادی به درونن خردسالی قدم می گذارد .موارد زیر ممکن است به شما کمک کند تا این مرحله را به سلامت بگذارنید ولی به یاد داشته باشید که بهترین راه گرفتن مشاوره و کمک از روانشناسان متخصص می باشد .
رفتار والدین
- از کتب تصویری برای گسترش دامنه لغات کودک استفاده کنید .کتاب خواندن برای کودک رشد زبانی کودک را افزایش می دهد .
- زمان مناسبی را برای دویدن و کشف دنیای بیرون اختصاص بدهید .
- نقش هم بازی ها بسیار حیاتیست . حتما اجازه دهید تا کودکان با هم سن های خودشان بازی کنند .این امر می تواند در مهد اتفاق بیفتد یا کودک 2 ساله دیگری در فامیل با کودک هم بازی شود .در این سن از کودک انتظار نداشته باشید تا اسباب بازیها و یا وسایلش را با دیگران قسمت کنند .
- تلویزیون تماشا کردن را محدود کنید .از تلویزیون برای آرام کردن کودک استفاده نکنید و حتما هنگام تماشای برنامه مخصوص کودک در کنار او بنشینید و با هم برنامه را ببینید.هنگام غذاخوردن حتما تلویزیون را خاموش کنید .
- از اینکه کودک به اعضای بدن خود دقیق می شود نگران نباشید این مسئله در این سن طبیعی است .از کلمات مناسب برای نام گذاری اعضای بدن استفاده کنید .
- زمان کافی برای آموزش بازی کردن به کودک اختصاص دهید . بازیهای تخیلی و قسمت کردن اسباب بازیها را در او تقویت کنید .( اما تعجب نکنید اگر دیدید که او نمی خواهد اسباب بازیهایش را به کسی بدهد .)
- کودک 2 ساله ممکن است یک وسیله امنیتی داشته باشد یعنی به یکی از اسباب بازیها یا وسایلش وابسته شود و اکثر مواقع آن را به همراه داشته باشد .در این سن این مسئله نرمال است و بعد ها این وسیله را از خود جدا خواهد کرد .
- والدین باید همیشه زمانی را هم به خودشان اختصاص دهند .مهربانی و عطوفت را در خانه به نمایش بگذارید .
- بیرون رفتن ها را کوتاه و ساده کنید .کودک 2 ساله تمرکز کمی دارد و فعالیت های طولانی می تواند او را حساس و خسته کند .
- اجازه بدهید خواهر یا برادر بزرگتر بعضی از چیزهایی را که کودک ندارد در اختیار کودک بگذارد .
- ممکن است بعضی والدین در این سن کودک به فکر کودک بعدی باشند ودر این صورت حتما با پزشک کودک در مورد نحوه بیان این قضیه به کودک و چگونگی رفتار با کودک مشاوره کنید.
تربیت ( دیسیپلین )
- دیسیپلین در این سن بسیار مهم است . وقت خود را سر بحث کردن و قانع کردن کودک هدر ندهید .سخنرانی های طولانی و توضیحات مفصل در این سن کاملا بیهوده هستند .فعلا کافیست در جواب چرای او بگویید .چون من می گویم .بعد ها شاید لازم باشد توضیحات بیشتری بدهید .
- تربیت باید جدی و ثابت باشد اما عشق و درک هم در کنارش لازم است .کودک خود را به خاطر رفتار های خوبش تقدیر کنید .
- اگر امکانش دارد از او بخواهید که دست به انتخاب بزند .اما انتخاب های محدود به او بدهید .( برای مثال بپرسید بلوز قرمز یا آبی ؟؟) .هرگز از کودک سوال های باز نکنید .برای مثال نپرسید می خواهی حمام کنی ؟ مگر اینکه به هر جوابی که می دهد قانع باشید .
- هنگام تربیت به جای داد زدن و کتک زدن از دو روش استثنایی نادیده گرفتن یا محروم کردن استفاده کنید .هنگام تربیت سعی کنید از لحاظ کلامی بین کودک و رفتارش تمایز قائل شوید .( من تو را دوست دارم ولی این کارتورا دوست ندارم ).
- جایگزین در دسترس داشته باشید .مثلا اگر کودک با وسیله ای بازی می کند که شما ناراضی هستید سریعا وسیله را با چیز دیگری که کودک به آن علاقه دارد عوض کنید .( تو نباید با تلفن بازی کنی بلکه بهتر است با لگو هایت خانه بسازی ).این کار از درگیری جلوگیری می کند و کودک را در موقعیت نه گفتن قرار نمی دهد .
- از جنگ قدرت بپرهیزید.در این جنگ هیچ کس برنده نیست .کودک 2ساله هنوز از طغیان و داد و هوار کردن به عنوان سلاحی علیه والدین استفاده می کند .زمانی که کودک خسته ، عصبانی و گیج است و راه خود را نیافته معمولا این کار را می کند .دوباره به یاد داشته باشید که این طغیان ها را با دو روش نادیده گرفتن و یا دور کردن ( تایم اوت ) آرام کنید .
- کودک را آموزش دهید .تعداد محدودی قانون( که بیشتر آنها به سلامتی و ایمنی او مربوط باشند ) را مشخص کنید و روی آنها تاکید کنید .بلافاصله بعد از نقض قوانین به مدت 2 دقیقه به کودک تایم اوت بدهید .